Kele Fodor Ákos
A SZÍV VÉGE

Kele Fodor Ákos több évnyi kutatás alapján újraalkotta a honi cigányság több mint száz évvel ezelőtti, mára már csak néprajzi közlések lapjain hozzáférhető mítoszait. 

A könyv árának 50%-ával az Igazgyöngy Alapítványt támogatja.

Cím: A szív vége
Szerző: Kele Fodor Ákos
Terjedelem: 266 oldal
Formátum: 175 x 242 mm
Kötés: Keményfedeles, védőborítóval

5 900 Ft

 

Kele Fodor Ákos több évnyi kutatás alapján – a Grimm fivérek nyomdokaiba lépve – újraalkotta a honi cigányság több mint száz évvel ezelőtti, mára már csak néprajzi közlések lapjain hozzáférhető mítoszait; valamint mesékké formálta az ugyancsak XIX-XX. századi cigány hiedelmek mögött húzódó történeteket is, így téve hozzáférhetővé elfeledett értelmüket.

Mivel valós néprajzi adatokból felépülő hiteles „népmesék” születtek, ezért az illusztrációk is valós történeti emlékekből: archív fotókból készültek a szürreális fotómontázsok világszerte elismert művészének, Bán Saroltának köszönhetően.

A mesék komor jellegét a könyv élfestése is tovább erősíti, amiként a kötet lapjait a piros cérnával végzett fűzés – a vörös fonálnak számos cigány hiedelemben kitüntetett jelentősége van... A könyv tipográfiájában is kapcsolatot létesít a régi néprajzi kultúrával: a könyv tervezői a múlt század fordulóján az etnográfiai lapok által használt betűtípus egy újragondolt, mai verzióját használták.

E művészkönyv tehát nem csak egy mesekötet, de egy komplex kulturális misszió is, melynek célja, hogy az elfeledett cigány kultúrjavak mind a szóbeliség, mind a vizualitás terén visszaemelődjenek a kortárs kultúrába. 

 „Rég elfeledett, gazdag és lenyűgöző motívumvilág elevenedik meg a könyv lapjain, még alámerülni is gyönyörűség a hol borzongató – éppen ezért felnőtteknek szóló –, hol pedig szépségével ámulatba ejtő történetekben. Aki sorrendben olvassa e meséket, így járva be a bennük lassan kibomló világot, olyan archaikus közegbe kerül, amely nem csak a Kárpát-medencei cigányság hiedelemvilágát tükrözi, hanem azt a mitikus-mágikus gondolkodásmódot, amely valaha minden ember sajátja volt. Időutazás, mágia, szépség és életerő – minden együtt van A szív végében.” – Boldizsár Ildikó

„Egy hajnal erősebb, mint három éjszaka.”

 

Cimkék:   felnőtteknek