Főoldal
Mátyás Lara
,  2013. November 27.

Mert olvasni jó!

Messzemenőkig lehetne vitatkozni arról, hogy melyek a világ legjobb könyvei. Azt gondolnánk, hogy a bestsellereket könnyebb felkutatni, hiszen elég megnéznünk az eladási számokat, de ez sem feltétlen igaz. A kiadók sokszor nem hozzák nyilvánosságra az adatokat, és az is nehézséget jelenthet, hogy egy-egy mű az évek alatt sok különböző kiadást megérhet. Ennek ellenére mégis mindig kíváncsiak vagyunk: mit olvasnak a legtöbben?

Az alábbi lista csak egy a sok közül – ebből történetesen szándékosan kihagyták a vallásos szövegeket. Mindenképpen érdemes megfigyelni, hogy a 21 legnépszerűbb könyv közül 11 olyan, amit a gyerekek, kamaszok is szívesen kézbe vesznek.

1. Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote (500 millió)

2. Xinhua Zidian – kínai szótár (400 millió)

Ez egy szótár. És kínai. Ha csak minden tizedik ember veszi meg Kínában akkor is... hát inkább ki sem számolom, hány ember polcán lesz ott.

3. Charles Dickens: Két város regénye (200 millió) 

4. J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura (150 millió)

5. J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcse köve (107 millió)

Aligha akad ember, akinek be kell mutatni a Harry Potter sorozatot. A 11 éves varázslótanonc története hipergyorsasággal járta be a világot. Az első kötet 1997-ben látott napvilágot Angliában, magyarul 1999-ben jelent meg.

6. Agatha Christie: Tíz kicsi néger (100 millió)

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, s titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek mindegyikének múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének... Egy pompás nyári estén megérkeznek a sziklás öbölbe, a tulajdonos azonban nincs sehol... Agatha Christie klasszikusát előszeretettel adják fel kötelező olvasmánynak, vagy akár érettségi tételnek is.

7. A vörös szoba álma – kínai regény (100 millió)

8. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (80 millió vagy egyes becslések szerint akár 200 millió)

Antoine de Saint-Exupéry: A kisherceg

Nos, A kis herceg tipikusan olyan könyv, amiről nagyon nehéz eldönteni, valóban gyerekkézbe szánták-e. Kicsiként elolvasva aranyos a történet a bolygók között utazgató apró fiúról, a rózsáról, a rókáról, a furcsa világokkal, de aztán ha felnőttként is a kezünkbe kerül… hamar rájövünk, hogy a könyv az emberi társadalom karikatúrája. Ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség. Felnőttfejjel olvasva szinte megdöbbentő ez a könyv. És nagyon megható.

9. C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (85 millió)

10. Dan Brown: A Da Vinci-kód (80 millió)

11. Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj!  (70 millió)

12. J.K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg (65 millió)

13. Paulo Coelho: Az alkimista (65 millió)

14. J.K. Rowling: Harry Potter és a titkok kamrája (60 millió)

15. J.D. Salinger: Zabhegyező (60 millió)

A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el.

16. J.K. Rowling  Harry Potter és a tűz serlege (55 millió)

17. J.K. Rowling  Harry Potter és a Főnix Rendje (55 millió)

18. J.K. Rowling  Harry Potter és az azkabani fogoly (55 millió)

19. Lewis Wallace: Ben Hur (50 millió)

20. Vladimir Nabokov: Lolita (50 millió)

Vladimir Nabokov Lolita című igencsak ellenmondásos regénye érdemelte ki ezt a szép kerek helyezést, szintén nagyjából 50 millió eladott példánnyal. A történetet Humbert Humbert meséli el, aki negyvenes férfiként viszonyt kezd a mostohalányával, a 12 éves Lolitával. Nehéz olvasmány. Ahogy egyik kritikusa írta: „Úgy zúdul rá az olvasóra, mint valami kábítószer”.

21. Harry Potter és a halál ereklyéi (50 millió)

A listát – meglepő módon – egy HP zárja, méghozzá az utolsó, a Harry Potter és a Halál Ereklyéi. Rowlingnak azonban nem kell aggódnia egy percig sem, hiszen ebből a kötetből is több mint 50 millió példány kelt el. A könyv 2007 januárjában látott napvilágot, és valamivel több, mint egy évvel később magyarul is kézbe vehettük. Mertek volna tovább ülni rajta a fordítók!