Főoldal
Mátyás Lara
,  2014. November 11.

Miért szeretik a gyerekek a dínókat?

A legtöbb gyerek életében előbb vagy utóbb eljön a dinoszaurusz-mánia időszaka. Könnyen meglehet, hogy a „kérem” vagy a „köszönöm” szavak még nem mennek, bezzeg a Tyrannosaurus meg a Parasaurolophus már simán. Általában 6-7 éves korban kezdenek a gyerekek dínó-lázban égni, de nem ritkaság, hogy már a 2-3 éves kicsik is odáig vannak értük. Vajon miért van ez így?

1) A dinoszauruszok mindig azt csinálnak, amit akarnak: A legtöbb esetben a dínókat szabad, erős lényekként ábrázolják (hiszen azok is, nem igaz?), akiknek senki nem mondja meg, hogy mit csináljanak. Nem küldi őket senki fogat mosni vagy lefeküdni. Ez rendkívül vonzó egy szabadságvágyó négyévesnek.

2) A kicsik tudásfölényre tehetnek szert: Különleges dinoszauruszokról hallani, olvasni, tanulni és sok-sok információt begyűjteni megadja a gyereknek azt, amire nagyon is szüksége van ebben az életkorban: a szülő fölé kerekedhet a tudásával. Szuper érzés tudni valami olyasmit, amit apa vagy anya nem.

3) Biztonságos szörnyek: A gyerekeket általában elbűvölik a szörnyek. A dínók pedig nem csak hogy ijesztőek és nagyok, de valódiak is, nem a képzelet szülöttei. A legtöbb gyerek fél azoktól a veszélyes állatoktól, akikkel találkozhat az állatkertben, vagy akár a tévében (tigrisek, oroszlánok, farkasok), a dínóknak viszont megvan az a vitathatatlan előnyük, hogy biztonsággal kihaltak sok millió éve. Bátran lehet őket csodálni, hiszen kicsi rá az esély, hogy összefutunk valamelyikükkel. Az, hogy mikor is haltak ki, totálisan felfoghatatlan a gyerekeknek, lényeg, hogy már nem élnek.

Figyelem! Azért, mert a gyerek imádja a dínókat, még nem biztos, hogy készen áll arra, hogy megnézze mondjuk a Jurassic Parkot. Azok a filmek, amikben a dínók élnek és mozognak, esetleg bántják az embereket, vagy egymást, ugyanúgy félelemre adhatnak okot.

4) A dínók elképesztően vagány koponyákat hagytak hátra: Jó pár évvel ezelőtt a gyerekek egyáltalán nem a természetfilmes csatornákon vagy a neten találkoztak először animált, mozgó dínócsontvázakkal, hanem sokkal inkább múzeumokban, valódi, kézzel fogható csontok formájában ismerkedtek ezekkel a lényekkel. Ez természetesen sokkal maradandóbb élményeket okozott.

5) Szuperül lehet sorba rendezni és csoportosítani: Az ovis gyerekek gyakran imádnak gyűjtögetni, sorba rendezni, csoportosítani, a dínófigurák pedig erre tökéletesen alkalmasak. Lehet rendezgetni őket különböző szempontok szerint: méret, forma, húsevő-nem húsevő mivoltuk, vagy a földtörténeti kor szerint, amelyben éltek.

A fiúk vagy a lányok a „dínósabbak”?

Sokan azt gondolják, hogy inkább a fiúkat vonzzák a dínók, de ez koránt sincs így. Valójában az ovis korú kislányok éppúgy odáig vannak értük. Szakértők azonban megfigyelték, hogy a különböző nemű gyerekek különböző módon viseltetnek irántuk: míg a fiúk gyakran a harcos, csontropogtató sztorikat szeretik, a lányok gyakran a dínó-mama és kicsinye témára fókuszálnak.

A dínó imádatnak persze lehetnek hosszabb távú hatásai – bár vajon ki tudja ezt bizonyítani? Mindenesetre nem elképzelhetetlen, hogy a dínóimádó gyermek a későbbiek is jobban fog érdeklődni bizonyos dolgok iránt, mint például a szuperhősök, sportok, természettudományok.