Főoldal
2015. April 2.

Praktikus dolgok unalmas könyvekből

 Normál esetben nem vagyunk támogatói a könyvek bármilyen formában történő megrongálásának, de látva, hogy az internet kreatív népe milyen zseniális táskát, telefontöltő állványt vagy laptoptartót készít belőlük, hirtelen eszünkbe jut az a borzalmasan unalmas kötelező olvasmány, amivel anno annyit szenvedtünk. Még mindig ott porosodik a polcon, ideje újra a kezünkbe venni, és nekiesni… szikével.

A videók angolul vannak ugyan, de a nyelv mélyebb ismerete nélkül is tökéletesen érthetőek. Azért persze nyújtunk hozzájuk egy kis segítséget.

A legtöbb DIY alapvető kelléke a könyv. Lehetőleg nagy alakú, és lehetőleg nem a kedvenc olvasmányunk. Az első videó vloggerinája (női videóbloggere)kistáskát készített belőle, amit egyszerűen csak kézben, vagy vállunkra vetve is hordhatunk.

A könyvet sajnos kegyetlenül ki kell majd beleznünk a projekthez. (Szerkesztőségünk tagjai úgy gondolták, hogy egy keményfedeles Szürke ötven árnyalatát gond nélkül beáldoznának a szent cél érdekében. Aztán realizáltuk, hogy akkor bizony magunkon is kéne hordanunk. Így már nem is volt olyan jó az ötlet.) Kell még hozzá egy jó erős ragasztó, hogy a lapok ne hulljanak atomjaira, anyag bélelni, kapocs, egy darab masszívabb lánc, és gyakorlatilag készen is vagyunk. 

A következő projekthez már nem kell annyira nagy kárt tennünk legkevésbé dédelgetett irodalmi alkotásunkban, sőt az első egynegyedét leszámítva még olvasható is marad. (Ajánlott hozzá például egy aránytalanul hosszú és unalmas bevezetővel rendelkező mű, ami egyébként nem is rossz.) A töltőállvány elkészítésénél arra fontos ügyelnünk, hogy ne vágjunk túl nagy lyukat a borítóba, különben nem fogja fixen tartani a készülékünket. Egyébként meg csak ragasztó és cincáló alkalmatosságok szükségesek hozzá.

Ha nincs különösebb problémánk egy kötettel, csak annyi, hogy nem mutat jól a polcon, vagy elrettentő címe van, némi festék segítségével könnyendén dekoratív varázskönyvet készíthetünk belőle. De remekül megtréfálhatjuk fiatalabb testvérünket vagy gyerekünket azzal, hogy a matematikai feladatgyűjteményét a Mágia történetének álcázzuk. Lássuk be, néha alapból varázslatos dolgok vannak benne.

A legutolsó ötlet a kedvencünk. Laptoptáska valami régi, nagy, érzelmi kötődéstől mentes kiadványból. Ennek az elkészítése már kicsit macerásabb, cipzár, anyag, varrógép is kell hozzá a bivalyerős ragasztó mellett, de abszolút megér minden egyes ráfordított percet. Lexikonokat, jogszabálygyűjteményeket javaslunk hozzá.