Főoldal
2013. May 5.

Megjelent a Tea Kiadó első könyve: Babázz lazán!

Babát vársz? Vagy még csak tervezitek? Gyereket vállalni hatalmas kihívás és kaland. A szülők fejében millió kérdés merül fel napról napra, és általában mindre választ szeretnének kapni. Lehetőleg azonnal. Sőt. Tegnapra kellett volna.

A Babázz lazán! megpróbál megválaszolni néhányat ezek közül a felmerülő kérdések közül. Egészen pontosan 180-at, melyek egészen a gyermekvárástól az óvodáig felölelik az első pár évet. Szó esik itt reggeli rosszullétről, magzatvédő vitaminokról, a gyerkőc hernyóevési kísérleteiről, apás szülésről, szoptatási tévhitekről, falban lakó krokodilról, beszédtanulásról, az ideális babacipőről, sőt arról is, hogy hogyan tudjuk esetleg pénztárcával bírni a gyerekünk hipersebességű növekedését. De felmerülnek olyan kérdések is, hogy hogyan is bírjuk ki, ha szemünk fénye órák óta kitartóan visít vagy mit tegyünk, ha azt érezzük, képtelenek vagyunk erre az egészre, és semmi másra nem vágyunk már, csak pár órányi megszakítatlan alvásra. Vagy bambulásra.

A könyv egyszerre kínál tartalmas információkat és szórakozást is a kismamáknak. Sokkal inkább lehetőségeket, különböző alternatívákat próbál kínálni, és nem kötelezi el magát egyetlen válasz, megoldás mellett. Hiszen minden szülő, minden család és minden baba más, hogyan is lehetne ugyanazokat a szabályokat alkalmazni minden esetben?

A szerző, Szilágyi Dia 13 évnyi tapasztalatot tudhat a háta mögött – természetesen elsősorban szülés és gyereknevelés formájában. Másodsorban a Babanet és Kölöknet portálok főszerkesztőjeként rengetegszer megtapasztalta: az anyukák, apukák kétségbeesetten próbálnak tökéletes szülők lenni, pedig ez lehetetlen. Az oldalakat Balassa Nikoletta illusztrációi díszítik, aki finom humorral jeleníti meg a könyv során felvetett kérdéseket.

Palotás Petra így ír a könyvről:
Bevallom, egy picit aggódtam, amikor először a kezembe vettem a Babázz lazán! című könyvet. Mert bár az esztétikus külső és a friss, vidám, modern grafikák már az első pillanatban felkeltették az érdeklődésemet, azért még voltak kételyeim, hogy miben tud újat mutatni nekem ez a könyv. Aztán a félelmeim lapról lapra szertefoszlottak, és már az első fejezet után éreztem egyfajta sajnálkozást, hogy milyen kár, hogy már nem néhány évvel ezelőtt, kezdő anyukaként akadt a kezembe ez a gyűjtemény.

Hiszen megannyi helyzetben lehetett volna gyógyír a félelmeimre, mankó a bizonytalan, számomra is új szituációkban. Mert tudatos szülőként magam is elolvastam az egyetlen igaz utat hirdető szakkönyveket és egymásnak tökéletesen ellentmondó nevelési tanácsadókat, amelyek nemegyszer csak további káoszt okoztak az egyébként is nyomasztó bizonytalanságomban.

A Babázz lazán! azonban nem kőbe vésett szabályokat oktat, és nem mindenáron követendő mintákról papol, hanem a gyermekvárás és a gyermeknevelés mindennapi kérdéseire adja meg a válaszokat, hol szakszerű háttér-információkkal, hol személyes történetekkel.”