Főoldal
2015. March 3.

Egy idilli krimi – Észrevétlen

Homokos tengerpart, legelésző pónik, idilli környezet és… három brutálisan meggyilkolt nő holtteste. A Svédországban már Henning Mankell, Håkan Nesser, Camilla Läckberg vagy éppen Karin Fossum szintjén emlegetett Mari Jungstedt első regénye a Tea Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

Mari Jungstedt: Észrevétlen

Északon valamiért különösképpen kedvelik a bűnügyi regényeket, mi pedig különösképpen kedveljük, hogy ennyire termékenyen állítják elő őket. Jungstedt műve úgy felel meg a kategória minden kritériumának, hogy közben mégis képes valami pluszt adni hozzá. Az írónő korábban a svéd nemzeti televíziónál és rádiónál is dolgozott, így hírszerkesztői múltjának köszönhetően bepillantást enged olvasóinak a bűnügyi tudósítók világába: Mit szabad még nyilvánosságra hozni egy sikersztorihoz úgy, hogy közben ne akadályozzuk a nyomozást? De főként, etikus-e románcba bonyolódni a gyászolókkal? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Johan Berg, miközben Knutas főfelügyelő azt próbálja kideríteni, ki borította fel az idilli turistaparadicsom, Gotland nyugalmát. A képbe még bekerül Emma Winarve, a csinos tanítónő, a káosz közepén pedig ott ténykedik a hidegvérű gyilkos, akit a gyermekkori visszaemlékezésein keresztül ismerhetünk meg.

Jungstedt könyvének igazi erőssége a már-már mesébe illő környezet és az erőszakos halálesetek éles, felkavaró kontrasztja, ugyanakkor a jól kitalált cselekmény, és a már elsőre szimpatikus karakterek is lényeges pluszt adnak hozzá. Főhősei emberi módon tökéletlenek, minden újabb elkövetett hibájukkal egyre életközelibbek lesznek. Nem idealizált szupernyomozók, vagy végletekig dörzsölt újságírók, és Emma Winarve sem a tipikus, magatehetetlen naiva szerepében tetszeleg. Olyannyira eltalált személyiségekről van szó, hogy szívesen tudnánk meg még többet múltjukról, magánéletükről.

Különösen jót tesz a regénynek, hogy az áldozatokat is megismerteti, sőt meg is kedvelteti olvasóival. Láthatjuk, hogy milyen az az élet, aminek a gyilkos véget vet, ugyanakkor az ő visszaemlékezéseit is végigkövetve mégsem tudunk teljes erőbedobással elidegenülni tőle.

Az írónőről

Az 1962-ben született Mari Jungstedt a legkiemelkedőbb svéd krimiírók közé tartozik Első regényének (Észrevétlen) megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend hazájában. Jelenleg Stockholmban él férjével és két gyermekével, de a nyarakat rendszeresen Gotland szigetén tölti.

A kiadóról

A 2013-ban alakult Tea Kiadó színvonalas, nőknek és gyerekeknek szóló könyvek kiadását tűzte ki célul. Kézműves könyvkiadóként gondolnak magukra, így nem a könyvek futószalagon való gyártására törekednek, hanem arra, hogy minden kiadott műre megfelelő gondot fordítsanak. A minőséget minden esetben a mennyiség fölé helyezik, szívvel-lélekkel dolgoznak kiadványaikon.