Kettészakadt világ
L. Ritók Nóra

L. Ritók Nóra a Láthatatlan Magyarország után most kettészakadt világunkat mutatja meg. Előző könyve óta eltelt fél évtizedben a gyermekszegénység és a leszakadó országrészek problémái gyorsuló ütemben súlyosbodtak. Az Igazgyöngy Alapítvány munkája során felhalmozott tapasztalatok a szerzőt arra indították, hogy az intézményrendszer minden területére kiterjedő problémahalmazt elemezze.

Bővebben››

Miként lehetséges, hogy egyes gondnokolt, prostituálódott, droghasználó vagy értelmi nehézségekkel küzdő fiatalok problémáira teljesen érzéketlen a szociális ellátórendszer? Hogyan eszkalálja az egyház szerepvállalása az oktatási és és ezáltal a társadalmi szegregációt? Miért jogi képtelenség és praktikus lehetetlenség a szegregátumban egy életveszélyes kályha cseréje? Miként mélyítik el a leszakadást a fogyasztói társadalom csábításai? Miért érdeke sok felzárkóztatási programnak, hogy az értelmetlen fejlesztések papíron jobban teljesítsenek?

A Kettészakadt világ írásaiból kiderül, hogy  a gyermekeket sújtó nyomorúság újratermelődésében nem az egyéni, hanem a rendszerszintű felelősség a nagyobb. A könyvben ezúttal a szerző saját grafikái reflektálnak az írások témáira és markáns üzeneteire.

„Sorban veszítjük el őket. Vagyis inkább úgy mondom, a lehetőséget veszítjük el, hogy másfele induljon az életük. Mert ők maradnak. Nem tűnnek el, hanem felnőnek, és lesznek gyerekeik is. Azt hiszem, itt van a döntéshozók legnagyobb tévedése. Mert talán azt gondolják, ha úgy tesznek, mintha nem lennének, ha félrefordulnak, nem törődnek velük, sőt hazugnak nevezik azt is, aki beszél róluk, attól még nem szűnnek meg… és a probléma sem. Sőt. Folyamatosan növekszik.”

„A gyerekeik mások lesznek majd. Feltéve ha képesek leszünk rendszerszintű esélyteremtésre.”

„Sokszor mondják nekem, hogy pesszimista vagyok (...) De ez egyáltalán nem így van… csupán ennyi év után jól látom a csapdákat, meg azt is, mennyire nem mindegy a probléma mélysége.”
 

L. Ritók Nóra

1960-ban születtem Berettyószentmártonban. Végzettségem szerint pedagógus és képzőművész vagyok. Alapítója és vezetője vagyok az Igazgyöngy Alapítványnak, ami oktatással és esélyteremtéssel foglalkozik egy leszakadó térségben, Kelet-Magyarországon. Próbálom megérteni és lehetőség szerint befolyásolni a világot, a társadalmi folyamatokat. Szociálisan érzékeny, független civilként.

228 oldal
a szerző illusztrációival
B5, puha borító
ISBN 978-615-82047-2-9

Láthatatlan Magyarország (e-könyv)

L. Ritók Nóra
2 790 Ft
Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének írásai a mély­szegénységben elő gyerme­kekkel folytatott munkáról.

Az irodalomtanítás módszertana 1-2.

Fenyő D. György
9 900 Ft
Az összefoglaló mű tartalmazza az általános és középiskolai irodalomtanárok, tankönyvírók, tantervfejlesztők, elméleti szakemberek, egyetemi oktatók: a teljes szakma felhalmozott tudását.

12.000 forint feletti vásárlás esetén. (A 12.000 forintot a fizetendő összegnek kell meghaladnia.)

Láthatatlan Magyarország

L. Ritók Nóra
3 990 Ft  -25 %
2 993 Ft
Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének írásai a mély­szegénységben elő gyerme­kekkel folytatott munkáról.

Az oktatáskormányzás jövője

Radó Péter
Előrendelhető
4 590 Ft  -20 %
3 672 Ft
Ez a szakkönyv elsősorban azok számára íródott, akik 2010-ben még általános iskolások voltak, mert a normális oktatás nem olyan, amilyennek megismerték. Ennek ellenére ez a könyv nem arról szól, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar politika mit hogyan szúrt el, hanem arról, hogy miképpen lehetne az iskolarendszert sokkal intelligensebben kormányozni, hogyan csinálják ezt más európai országok, mit tanulhatunk a különböző jó és rossz gyakorlatokból, s mit mond a tudomány arról, hogy miképpen változik majd az oktatási rendszerek kormányzása a jövőben.