2018. október 9.

A szív vége az Írók Boltjában

A szív végét egy pódiumbeszélgetés keretében mutattuk be az Írók Boltjában november 9-én. A meghívottak más és más irodalmi, társadalmi és történeti szempontból reflektáltak a cigány újmesékre. Az Írók Boltja felvételén végignézhető a beszélgetés.

 

 

Kele Fodor Ákos több évnyi kutatás alapján – a Grimm fivérek nyomdokaiba lépve – újraalkotta a honi cigányság több mint száz évvel ezelőtti, mára már csak néprajzi közlések lapjain hozzáférhető mítoszait; valamint mesékké formálta az ugyancsak XIX-XX. századi cigány hiedelmek mögött húzódó történeteket is, így téve hozzáférhetővé elfeledett értelmüket.

Mivel valós néprajzi adatokból felépülő hiteles „népmesék” születtek, ezért az illusztrációk is valós történeti emlékekből: archív fotókból készültek a szürreális fotómontázsok világszerte elismert művészének, Bán Saroltának köszönhetően.

A bemutatón fellépnek:

György Eszter történész, a beszélgetés vezetője
Ayhan Gökhan költő
Kele Fodor Ákos, a szerző
Sepsi László, a könyv szerkesztője

„Rég elfeledett, gazdag és lenyűgöző motívumvilág elevenedik meg a könyv lapjain, még alámerülni is gyönyörűség a hol borzongató – éppen ezért felnőtteknek szóló –, hol pedig szépségével ámulatba ejtő történetekben. Aki sorrendben olvassa e meséket, így járva be a bennük lassan kibomló világot, olyan archaikus közegbe kerül, amely nem csak a Kárpát-medencei cigányság hiedelemvilágát tükrözi, hanem azt a mitikus-mágikus gondolkodásmódot, amely valaha minden ember sajátja volt. Időutazás, mágia, szépség és életerő – minden együtt van A szív végében.” – Boldizsár Ildikó

További információk:
https://www.facebook.com/pg/aszivvege
http://teakiado.hu/konyveink/felnotteknek/a-sziv-vege/

Facebook-esemény