Főoldal Könyvek Társadalomtudomány

Láthatatlan Magyarország (e-könyv)
L. Ritók Nóra

L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a mélyszegénységben elő gyermekekkel folytatott munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen megírja; ezekből a szenvedélyes hangvételű, felkavaró írásokból készült a Láthatatlan Magyarország.

 

 

bővebben

L. Ritók Nóra

1960-ban születtem Berettyószentmártonban. Végzettségem szerint pedagógus és képzőművész vagyok. Alapítója és vezetője vagyok az Igazgyöngy Alapítványnak, ami oktatással és esélyteremtéssel foglalkozik egy leszakadó térségben, Kelet-Magyarországon. Próbálom megérteni és lehetőség szerint befolyásolni a világot, a társadalmi folyamatokat. Szociálisan érzékeny, független civilként.

Ajánlók

Kutatóként nap mint nap azt tapasztalom, hogy a szegény gyerekek Magyarországon nemcsak éheznek, fáznak, de lassan elvesztik azt a képességüket is, hogy álmodozni merjenek. Fénytelen gyöngyök lettek kagylóba zárva. L. Ritók Nóra embersége, szakmai tudása és művészi érzékenysége révén kinyitja számukra a világot és visszaadja nekik az álmaikat. Tehet ma ennél többet egy pedagógus, egy művész, egy ember?

Lannert Judit

 

Négy éve kísérem figyelemmel Nóra munkáját, három éve működünk együtt. Lassú közeledés volt a mienk, az élet területén nem értünk mindig mindenben egyet, de a világ nem fekete vagy fehér. Sokat beszélgetünk, meghallgatjuk és tiszteljük egymást. Én nagyon csodálom Nórát azért az elhivatottságáért, ahogy sokszor lehetetlennek tűnő helyzetekben és körülmények között küzd a szegénység ellen és támogatja a környezetében élőket. Sokat tanulok nap mint nap a kapcsolatunkból, és az együttműködésünk abban mindenképp megerősített, hogy bárki bárhogy gondolkozzék, a szegénység felszámolásáért tennie kell.

Ottrubay Ágnes

     

Riportfilm az Igazgyöngy Alapítvány munkájáról:

Készítette a Zöld Pók Alapítvány. www.zoldpok.hu

Vélemények a könyvről

„Jó ideje olvasom a blogod, ezért sok történetet olvastam már a könyvben levőkből. Azt gondoltam, tudom, mire számíthatok. Nem, nem tudtam. Így egyben, egymás után, hihetetlen erővel hatnak rám. Borzongató, és ahogy írtam már, hol az öröm, hol a keserűség miatt kerülget a sírás. A helyzetek, problémák miatt, amikről írsz, az állandóan visszatérő és lelket, erőt, türelmet próbáló helyzetek miatt. Sokszor gondoltam, hogy én már feladtam volna. Tudom, nem lehet feladni, nem lehet a másik szemébe nézni, ha már egyszer elkezdünk foglalkozni vele. Mert az csalás lenne, becsapás. Ezzel együtt csodálom a kitartásod és lelkierőd, mert gyűlölni tényleg könnyebb lenne, mint megérteni és tenni. És milyen sokan választják a könnyebb utat! (...)

Az első rész nagyon ütős, megviselt. Kevés jót lehet benne találni. Szerettem volna gyorsabban olvasni, vártam a happy end-et, de az csak nem jött. Nagyon tömény volt, de ez segít abban, hogy az elért eredményeket jól be tudd mutatni később. Sokat segített, hogy ismerem a munkád, munkátokat, tudom, vannak eredmények, örömök, mégis nagyon fájó és sötét a kép, amit ott bemutatsz. Remélem, senki nem adja majd fel itt az olvasást, és eljutnak azokhoz a részekhez, ahol az eredmények már látszanak, ahol optimistább vagy. Bár az utóbbira elnézve a jelenlegi helyzetet vajmi kevés okod van. Nagyon pontos, ahogy mondani szokták „tűpontos” az értékelésed, a helyzetlátásod. De hát milyen is lehetne, hiszen az egész attól hiteles, hogy ott vagy, megéled, néha egy kicsit bele is halsz ezekbe a helyzetekbe.

Ahogy írtam, vízálló papírra kérd a nyomtatást. Nem lesz egy könnyű olvasmány, bármennyire olvastatja magát, sokszor le kell tenni. Mert idő kell a történet feldolgozásához, a lecsillapodáshoz, az indulatok kezeléséhez.”    

Kindl Márta

„Nemcsak leírsz helyzeteket, s az azokba beleszületett, azokban vergődő, azokból külső társadalmi segítség nélkül kiutat nem is igen találó embereket, hanem mivel a mindennapjaikban magad is köztük élsz és dolgozol, mélyen és hitelesen elemezni is tudod azokat. Amit leírtál, az olvastatja magát. De lelkileg egyáltalán nem könnyű olvasmány. Mert minden sora nemcsak az értelemre hat, hanem az érzelmekre is. Nagyon felkavaró, mert magával viszi a 21. századi magyar nyomor hétköznapjaiba is az olvasót. Ami bizony megviseli az embert! De ez nem baj! Sőt! Aki elolvassa majd, remélhetőleg ezután nemcsak arra fog gondolni, hogy nyugatabbra, vagy Amerikába is születhetett volna, hanem arra is,  mekkora malaca volt, hogy mondjuk nem Told környékére vitte őt is annak idején a gólya.”

Csáki Lajos

Cím: Láthatatlan Magyarország
Szerző: L. Ritók Nóra
Terjedelem: 348 oldal
Formátum: .epub, .mobi

Olvasói értékelések

Írjon véleményt a "Láthatatlan Magyarország (e-könyv)" kiadványról! Szerintem ez a könyv...

Értékelje a kiadványt:
Nem tetszik  
Tetszik
vélemény mellett megjelenő becenév