Főoldal Könyvek Szépirodalom

Az idő partjain
Ruth Ozeki

Ruth Ozeki regénye nem véletlenül került fel a Booker-díj rövid listájára. Ahogy a szerző múltja, úgy maga a regény is a japán tradíciókban és a mai amerikai társadalom értékeiben gyökerezik. Két időfelfogás – a keleti jelenbe ágyazott és a sodró nyugati – egyszerre hat mindenkire, aki a regénnyel kapcsolatba lép. Ozeki, aki ma már buddhista szerzetesként él, bölcs derűvel vezet minket a történetein keresztül abba a jelenbe, amit a könyv végére érve mi magunk is jobban értünk már. Nehéz letenni.

bővebben

Vajon hogyan fér meg egymás mellett a testi és lelki terrort átélő japán iskoláslány, az írói válsággal küzdő Ruth, a buddhista apáca és a mosómedve-támadást túlélő macska története? Hogyan változtatja meg a szereplők életét mindaz, ami a múlt ködéből felbukkan? Mit tehet gyötrődő rokonai lelkéért halála előtt a vén Dzsiko? Vajon mit jelent az időben létezés és hogyan segíthet a buddhizmus vagy a modern fizika, esetleg egy kamaszlány kegyetlen naplója ennek megértésében?

Ruth Ozeki ezekre a kérdésekre keresi a választ. Ő maga amerikai apa és japán anya gyermekeként született. 2010 óta zen buddhista pap. Ha mindezek után az olvasó azt gondolja, hogy a névazonosság nem véletlen, akkor egy időre érdemes a könyv visszatérő motívumát felidézni: a kettő „nem ugyanaz, de nem is más”.

Ruth Ozeki a budapesti könyvbemutatón.

Cím: Az idő partjain
Szerző: Ruth Ozeki
Fordító: Dudik Annamária Éva
Terjedelem: 424 oldal
Formátum: 142 × 197 mm
Kötés: Puhafedeles

Olvasói értékelések

Írjon véleményt az "Az idő partjain" kiadványról! Szerintem ez a könyv...

Értékelje a kiadványt:
Nem tetszik  
Tetszik
vélemény mellett megjelenő becenév