Állatok a múzeumban
Jánosi-Halász Rita–Entz Sarolta–Fekete-Horváth Erika

A Múzeumi Egér és unokatestvére éjszakánként a múzeum termeit járják. Képeket, szobrokat néznek, közben pedig a művészetről beszélgetnek. A „Két egér kalandjai”, gyerekeknek szóló, művészettörténeti ismeretterjesztő sorozat első kötetében az egerek eszmecseréje arról folyik, hogyan ábrázolják az állatokat a művészetben.

Bővebben››

A könyv képanyaga (140 színes kép) a magyar múzeumok, közgyűjtemények állandó kiállításainak anyagából válogat, így a műalkotások nagy részét a gyerekek akár személyesen is megnézhetik. Az egerek beszélgetéséből leszűrhető művészettörténeti ismeretek elmélyítését pedig a könyv végén az alkotó és gondolkodtató feladatokat tartalmazó mellékletek szolgálják.

A könyv előszava

Ebben a könyvben két egér beszélgetését követheted. Miközben a múzeum termeit járják, a művészetről társalognak. Vannak műalkotások, amelyekről csak egy pár szót szólnak, vannak, amelyekről történetek jutnak eszükbe. Néha mondanak egészen bonyolult dogokat is. A művészet maga is bonyolult tud lenni. Az a fontos, hogy tudjad, kitől kérdezhetsz, ha nem értesz valamit.

Az egerek beszélgetése nem minden. A könyv végén találod a mellékleteket. Van köztük olyan, ahol alkothatsz, és olyan is, ahol lehetőséged van néhány műalkotást jobban megfigyelni. A mellékletek kitéphetők. Hogy ne vesszenek el, tarthatod őket a könyv végén található zsebben.

Aztán neked is ideje elindulnod a múzeumba. Ebben a könyvben csak olyan műalkotásokat találsz, amelyek Magyarországon vannak. Tehát egy kisebb-nagyobb utazás árán a legtöbbet megnézheted magad is. Sok múzeumban még az egerek beszélgetésénél is érdekesebb gyerekfoglalkozások vannak. Legjobb egy ilyenre elmenni. Persze az sem rossz, ha csak járod a múzeum termeit, és közben valakivel a művészetről beszélgetsz.

Jó olvasást, nézegetést!

Sorozat: Két egér kalandjai
Szerzők: Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta és Fekete-Horváth Erika. Ők mindhárman művészettörténészek.
Illusztrátor: Branda László. Ő máskülönben rajfilmeket rajzol.
Kötés: keménytáblás
Terjedelem: 72 oldal
Méret: 21 × 21 cm

Két Egér Kiadó, 2007

Bolyongások Budapesten

Mészáros János–Jánosi-Halász Rita–Entz Sarolta
2 999 Ft  -25 %
2 249 Ft
A Múzeumi Egérről kiderül, hogy Budapestből legalább annyira felkészült, mint művészettörténeti kérdésekben.

Az aranygyapjú

Mészáros János
1 899 Ft  -25 %
1 424 Ft
Az aranygyapjú története három részben.