Tehetségfejlesztés
Lehetőségek kezdőknek és haladóknak
Dr. Gyarmathy Éva

Gyarmathy Éva közvetlen hangvételű, szellemes stílusban megírt ismeretterjesztő könyvében a tehetség jelenségeinek széles spektrumát mutatja be. Közérthetően tálalja a tehetség fogalmának és természetének friss, agybiológiai, társadalomtudományi és pszichológiai kutatási eredményeit, melyből azt a tanulságot vonja le, hogy a tehetségekhez való viszonyulásunk – a hétköznapokban és a tehetségfejlesztéssel foglalkozó pedagógiában is – igen nagy részben téves, és mind a tehetség azonosítását, mind útjának egyengetését más alapokra kell helyeznünk.

Bővebben››

Ehhez az új módszerhez közvetlen segítségeket – kérdőíveket, tevékenységmátrixokat – is kínál. E lehengerlő, humoros könyv a szerző sok izgalmas személyes tapasztalatán alapuló történettel és régmúlt idők nagy tehetségeinek életéből vett anekdotákkal színesíti a tehetségről szóló evolúciós-pszichológiai értekezéseket és a szülők, pedagógusok, pszichológusok stb. szemléletformálását. Átfogó, hiánypótló munka, melytől jelentős társadalmi hasznosulást remélünk.

A könyv hátlapszövege:

„Két dolog van, amit nem akarok elviselni és tétlenül nézni: az értékek pusztulása és a szenvedés. Amikor pedig egy tehetséges kisgyerek fejlődését a környezet akadályozza, egyrészt értékeket pusztít, másrészt iszonyú szenvedéseket okoz.

A tehetséges gyerek számára kínzás, ha a szokásos eljárásoknak teszik ki, és a szokásos viselkedést kell produkálnia, amikor ő csak legfeljebb küllemében szokásos, minden másban eltér. Szintén pusztító lehet, ha egy gyereket erővel nyomnak a tehetség szerepébe. A tehetség nem szerep, hanem adottság, amelyből bármi lehet a környezet függvényében. Erről szól ez a könyv.

A környezetnek is el kell tudnia képzelni valami újat, ha tehetséges gyereket akar nevelni. Például azt, hogy a gyerek nem úgy akar tehetséges lenni, ahogy a szülei, a tanárai, a pszichológusai, az egyetemi professzorok és a tehetséggondozók szeretnék.

Azokról a gyerekekről szól ez a könyv, akikkel én találkoztam, és emellett a te gyerekedről, tanítványaidról és önmagadról is, mert már csak olyanok vagyunk, hogy mindent szeretünk lefordítani a saját problémáinkra és azok megoldására.”

Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Több felsőoktatási intézményben tanít. Fő területe az atipikus fejlődés, így az átütő fejlődésű vagy többszörös különlegességű tehetség, a tanulási, figyelem, hiperaktivitás és autizmus spektrum zavar.

A közoktatásba beilleszkedni nem tudó tehetséges gyerekekkel és serdülőkkel foglalkozó iskolákban tanácsadó. Pszichoterápiás munkát is ilyen irányban végez. Nemzetközi projektekben a gondolkodás és tanulás hatékonyságát fejlesztő módszerek kutatásában és fejlesztésében vesz részt, és a 21. századi tanulás kérdéseivel foglakozik.

Kamaszmentő

Gyarmati Katalin Anna
3 490 Ft  -40%
2 094 Ft
Segít a szülőknek, pedagógusoknak és a kamaszoknak is eligazodni a lelki csaták bonyolult útvesztőiben.

Az irodalomtanítás módszertana 1-2.

Fenyő D. György
9 900 Ft  -25%
7 425 Ft
Az összefoglaló mű tartalmazza az általános és középiskolai irodalomtanárok, tankönyvírók, tantervfejlesztők, elméleti szakemberek, egyetemi oktatók: a teljes szakma felhalmozott tudását.

12.000 forint feletti vásárlás esetén. (A 12.000 forintot a fizetendő összegnek kell meghaladnia.)

Mammia

Vass Dorottea
3 990 Ft  -40 %
2 394 Ft
Mese azoknak a gyerekeknek, akik még alig ismernek néhány betűt, de alig várják, hogy ők is olvashassanak.  

Olvasásmotiváció

Vass Dorottea
4 990 Ft  -40 %
2 994 Ft
Vass Dorottea olvasáskutató módszere az olvasás szeretetéhez.

Mi bántja a gyerek lelkét?

Peer Krisztina
3 490 Ft  -20 %
2 792 Ft
Nem rendelhető!
Alapvető kérdések és a válaszok a gyerekkori pszichés megbete­gedésekről közérthető stílusban.

Megálmodtalak

Peer Krisztina–Kele Fodor Ákos
3 990 Ft  -40%
2 394 Ft
Egy gyermekpszichológus és egy író tabuk nélküli naplója a terhesség lélektanáról.